Blij ei salade

Blij ei salade

Sommige van jullie weten het waarschijnlijk al. Maar sinds een tijdje probeer ik steeds meer en meer vegan te eten. Inmiddels eet ik vanaf december geen vlees meer. Maar af en toe nog wel vis, kaas en een eitje. Niet meer de eieren uit de winkel, maar van een familie die ze aan de kant van de weg verkoopt.
Maar als er goede alternatieven zijn waarom zou ik dan iets kopen waar dierenleed achter zit. Het zijn vragen waar ik mee rondloop. Ik ben niet gestopt met het eten van vlees omdat ik het niet lekker vind. Maar omdat ik mijn ogen niet meer kon sluiten voor wat er gebeurt in de industrie. Dingen waar ik eerder niet over nadacht. Maar waardoor ik nu geen vlees meer wil eten. Voorzover mijn gedachtenspinsels.
De Albert Heijn kwam de afgelopen weken met enorm veel nieuwe vegan producten. Waarom onder salades voor op brood/toast. Er zijn nu een vegan eiersalade, farmersalade en tonijnslade. De laatste heb ik nog niet geproefd de farmersalade vonden we lekker en de eiersalade vonden we niet bijzonder. Tijd dus om er zelf mee aan de slag te gaan. En deze is meer dan goedgekeurd ook door mijn man die nog wel vlees eet. Zijn commentaar: “Deze heb je goed gemaakt lief, heel knap. Hij is lekker mild zonder saai te zijn, hmmm”.
Meer heb ik niet nodig! Hij is door de keuring en dus deel ik hem nu ook graag met jullie.
Niet alle ingredienten zul je in huis hebben. Zoals bijvoorbeeld de kala namak en de edelgist. Met een beetje mazzel heeft je toko kala namak, ook wel zwart zout genaamd. Dit geeft de eismaak en geur aan je gerecht. De edelgist is optioneel, het zorgt voor een extra hartige smaak en zit vol met goede vitaminen en mineralen.  Tegenwoordig is dit ook in de supermarkt te verkrijgen. Maar ik verkies de eldelgistvlokken van Holland en Barret dat is echt verreweg de lekkerste. Geloof me het is niet te vergelijken met de supermarkt versie (als je die alleen al ruikt wil je nooit meer). Die van Holland en Barret zijn echt heel erg lekker. En nee ik heb geen aandelen haha. 

Nodig: 
250 gram (biologische) tofu
100 gram mayolijn (Remia deze is vegan)
25 gram haver fraîche (bijv. eigen merk AH of Oatly)
1 theelepel  mosterd
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel kalanamak zout
1/2 theelepel edelgist
snuf kurkuma en peper
2 eetlepels fijn gehakte bieslook

Doen: 
Pers de tofu, zorg er voor dat het meeste vocht er uit is (ongeveer een uur). Ik gebruik hiervoor een tofupers dit is zoveel gemakkelijker dan de tofu in keukenrol of schone theedoek wikkelen en daar weer boeken of zware pannen op leggen. Ik kan het iedereen aanraden. 
Meng ondertussen alle andere ingredienten door elkaar met de siliconenspatel. Proef of het voldoende op smaak is en voeg toe wat je mist. De smaak mag iets heftiger zijn want de tofu heeft nagenoeg geen smaak en die komt er nog doorheen. 
Verkruimel de tofu wanneer je die uitgeperst hebt. Ik doet dit in een aparte kom zodat ik de stukken die te groot zijn naar mijn idee nog kleiner kan maken zoder dat ik onder de saus kom te zitten. 
Meng door elkaar met de siliconenspatel proef of je tevreden bent. En bewaar in Tupperware ik heb een bakje van 400ml gebruikt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.