Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Op Instagram en Facebook heb je de stoofpeertjes al voorbij zien komen, ik heb er namelijk heerlijk mee ontbeten. Want nu de MicroMinuut in de aanbieding is, en het stoofpeertjes seizoen begonnen is kan ik natuurlijk niet anders dan ook een recept voor stoofpeertjes met jullie te delen. Wist je dat ze tot de 16de eeuw alleen maar gestoofde peertjes kenden, deze werd dus niet uit de hand gegeten, zoals wij dat nu wel doen. In het oude Griekenland werd het als een medicijn gebruikt tegen misselijkheid. En de rode kleur van de stoofpeer ontstaat tijdens het koken doordat de zuurgraad van de peer dan verandert. De zuren die dan vrij komen zorgen ervoor dat de peer rood kleurt. Door wijn of port toe te voegen stimuleert dit de verkleuring omdat die ook zuren bevatten. Houd je van zoete peertjes dan doe je er lekker wat suiker bij. Houd je van kruidig, voeg dan wat anijs, kaneel en kruidnagel toe. Zelf vind ik het niet nodig om heel veel suiker toe te voegen. Ik heb van onderstaande ingrediƫnten twee keer stoofpeertjes gemaakt, de eerste keer de hele peertjes. De tweede keer de peren in partjes. De hele peren heb ik 25 minuten in de MicroMinuut gehad, daarna minimaal een kwartier af laten koelen en toen heb ik de partjes gedaan in 20 minuten.

Nodig:

1,5 kg stoofpeertjes
1 liter rode wijn (soepel)
2 kaneelstokjes
3 kruidnagels
1 zakje vanille suiker

Doen:
Schil de stoofpeertjes met de Universele Dunschiller of Verticale Dunschiller net wat jij prettig vindt. Je kunt de peertjes heel laten, maar ook in kwarten snijden en het klokhuis verwijderen. Doe de peertjes met de ingrediĆ«nten in de MicroMinuut en zet ze voor 25 minuten in de magnetron op 900 watt (denk er om dat je MicroMinuut maximaal 900 watt kan hebben gedurende een 25 minuten. Heeft je magnetron een hoger wattage zet hem dan lager). Laat de peertjes nog even nagaren, je moet toch wachten tot het gele pinnetje gezakt is, geniet van de heerlijke geur die zich inmiddels in huis verspreidt heeft. Denk er bij het openen van het deksel om dat je deze van je af beweegt, stoom is heet. Geniet van je stoofpeertjes. Je kunt ze als bijgerecht eten, als hoofdgerecht, als nagerecht met een bolletje ijs, maar natuurlijk ook ’s ochtends door je kwark of havermout (zoals ik dat het liefste doe).

 Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.